Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) láthatóságai

2019-01-21 @ 17:00 - 2019-02-09 @ 17:00

Van-e élet a Földön kívül? Élnek-e értelmes lények a Földön kívül?

Gondolkodás nélkül az a válaszom, hogy igen. Jelenleg is 6 űrhajós tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson, amely 420 km magasan kering a bolygónk felszíne felett. Hazánkból is megfigyelhető, időnként a hajnali égbolton, máskor este a naplemente után. A nyári időszakban nem ritka, hogy négy átvonulása is látszik az éjszakai égbolton. Ez annak köszönhető, hogy a Nap alig 22 fokra süllyed a látóhatás alá, emiatt éjszaka is megvilágítja a hatalmas szerkezetet.

Méreteire jellemző, hogy a napelemtábláival együtt egy focipálya nagyságával vetekszik. A szerkezet magassága kb. hétemeletes háznak felel meg.

Az alábbi táblázat(ok)-hoz némi magyarázat: Fényesség értéke minél kisebb értékű negatív szám, annál fényesebb, azaz -3,9 csaknem a Vénusz bolygó fényessége, -0,8 haloványabb. Ha magasan halad át az égbolton, akkor kevesebb levegőrétegen halad át a fénye, míg az alacsony látóhatár feletti magasság esetén ennek sokszorosa a fénycsökkentő hatás. “Alt”: a látóhatár feletti magasságot fejezi ki a vízszinteshez képest. A fejünk feletti (Zenit) magasság a 90 fok. “Az” az égtájak szerinti irány. Az időpontok középeurópai időben vannak megadva.

Az égbolton átvonuló űreszköz csillagszerű, viszonylag gyorsan, egyenletes sebességgel és jeentősebb fényváltozás nélkül halad. Kézi látcsővel a részletei nem látszanak.

Kellemes “űrállomásvadászatot”!

 

 

 

 

 

 

 


Részletek

Kezdés:
2019-01-21 @ 17:00
Vége:
2019-02-09 @ 17:00