Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Holdfogyatkozás január 21-én hajnalban

2019-01-17 @ 08:00 - 17:00

Amikor telehold idején a Hold áthalad a Föld árnyékkúpján, akkor az elfedi kísérőnket és bekövetkezik a teljes holdfogyatkozás. A bolygónk körül keringő égitest havonta kerül a nappal ellentétes oldalunkra, ilyenkor a teljes korongot megvilágítva látjuk, azaz telehold van. Tekintettel arra, hogy a keringési síkunkkal a Hold pályája 6 fokos szöget zár be, nem minden holdtöltekor láthatunk fogyatkozást. A soron következő adatai:

2019. január 21. (hétfő) hajnalban:

Jelenség kezdete, azaz  a félárnyékba lépés: 3:34 Ekkor még a jelenség nem látványos, műszer nélkül észre sem vehető, inkább számított érték.

A teljes árnyék árintése, azaz belépés kezdete: 4:34 Ekkor megjelenik a Hold korongján a Föld árnyéka, amelynek a mozgása követhető műszerek nélkül, de kézi látcsővel is megfigyelhetjük az árnyékfront haladását az egyes felszíni alakzatokon. Az árnyékba boruló területet narancssárgás szín jellemzi.

A teljesség bekövetkezésére: 5:42. Ekkor a Nap fénye nem jut közvetlenül a holdfelszínre, csak a Föld légkörén keresztül, ezért a narancssárgás szín. Ez a fázisa a jelenségnek 6:42-ig tart. Ekkor tőlünk nézve már nagyon közel lesz a nyugati látóhatárhoz.

Az árnyékkúp 7:50-kor hagyja el a kísérőnk felszínét, de ekkor tőlünk már nem fog látszani, hiszen addigra a horizont alá süllyed, azaz lenyugszik.

Kellemes nézelődést kívánok!

Részletek

Dátum:
2019-01-17
Időpont:
08:00 - 17:00